Faaliyet Raporları

Halen devam etmekte olan DOBAG projesi dışında; “M.Ü.G.Ü.B.A.P. Kilim Projesi” adı altında: Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve merkezimiz ile Bakırköy Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı arasında yapılan işbirliği protokolü ile Bakırköy-Güneşli’de 1990 yılında başlatılan doğal boyalı kilim üretimi başarılı düzeye getirilmiş, sergiler açılmıştır. Ancak maliyetin çok yüksek olması nedeniyle sona erdirilmiştir.

“Model Uçakla Hava Çekimi” Projesi adı altında, 1992 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü ile Merkezimiz arasında, Üniversitemiz Araştırma Fonu tarafından desteklenen bir proje başlatılmış, ancak maliyetin çok yüksek olması nedeniyle devam ettirilememiştir.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü ile Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Müze Kültür Sitesi Komutanlığı ve Merkezimiz arasında yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde; Askeri Müze bünyesinde bulunan tarihi değere haiz (Çadır parçası, Otağ-ı Hümayun, Bayrak, Sancak vb) tüm tekstil objelerin dokümantasyon, restorasyon, konservasyon, sergileme ve depolamaları için gerekli bilimsel koşulları araştırmak, bu objelerin değerlerini yitirmeden gelecek kuşaklara aktarılabilmesini sağlamak amacıyla bir çalışma yapılmış, ancak uygulama aşamasına geçilememiştir.

“Tekstil ve Giyim Tasarımı Araştırma ve Uygulama Projesi” adı altında; Başbakanlık hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı İstanbul tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Bitliği (İTKİB) ile Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü ve Merkezimiz arasında 1994 yılında yapılan protokol görüşmeleri, yönetim değişimi ve ekonomik kriz nedeniyle sonuçlandırılamamıştır.

Diğer Proje Çalışmalarına Katılım: UNESCO “ İpek Yolu Projesi, (İpek yolu üzerindeki boyarmaddeler araştırma projesi) gönderilen örneklerden DOBAG Laboratuarında boyar madde analizleri yapılmıştır.

 

Prof. Dr. Nurhan ATASOY başkanlığında yürütülen “Türk Kumaşı Projesi” Kumaşlardaki doğal boya analizleri DOBAG laboratuarında yapılmıştır.

 

İleriye Dönük Proje ve Bilimsel Çalışmalar:

Doğal Boyar Maddelerin Pamuklu Kumaşlarda Baskı Sistemlerinde Uygulanması konusunda ön araştırmalar,

Merkezimiz 2011-2012 yıllarında Nevşehir çevresinde doğal boya araştırma ve uygulama faaliyetlerinde bulunmuş, Nevşehir-Mustafapaşa ve Orta Hisar kasabalarında bulunan S.S.. Kapadokya Doğal Boyalı El Dokumaları Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nde da  doğal boya tanıtım ve  boyamacılık kursları vermiş, yöresel desenleri tespit edip, desen arşivi oluşturmuştur. Bu program ile Kapadokya  bölgesinde geleneksel halıcılığın doğru bir şekilde devam ettirilmesi amaçlanmıştır. 


Bu sayfa Traditional Handicrafts and Design Application and Research Center tarafından en son 26.06.2013 16:13:49 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM